16. září 2024

ŽIVOT 90 nabízí seniorům nepřetržitou podporu během povodňové situace

Praha, 16. září 2024 - Organizace ŽIVOT 90 reaguje na aktuální povodňovou situaci v České republice rozšířením podpory pro seniory prostřednictvím navýšení kapacit své krizové linky Senior telefon. Linka je v provozu 24 hodin denně, a poskytuje okamžitou pomoc seniorům zasaženým povodněmi.

10. dubna 2024

Zákon o podpoře v bydlení přispěje k řešení bytové nouze, odborníci a politici se kvůli němu sešli v senátu

Vláda bude brzy hlasovat o návrhu zákona o podpoře v bydlení, který připravilo Ministerstvo pro místní rozvoj ve spolupráci s Ministerstvem práce a sociálních věcí. Poté návrh zamíří do Parlamentu ČR. Zástupci*kyně odborné veřejnosti, neziskového sektoru, lidé se zkušeností s bytovou nouzí a lidé ohrožení bytovou nouzí se proto potkali na kulatém stole k tématu vyloučení ze standardního bydlení v České republice a k tomu, proč a jaký zákon o podpoře v bydlení potřebujeme. Odborná veřejnost dlouhodobě upozorňuje na nemožnost systémově řešit prevenci a ztrátu bydlení v Česku kvůli absenci odpovídající legislativy. Navrhovaná legislativa nemá řešit výstavbu a s ní související investice, ale na systémové úrovni ukotvit základní principy a nejen v české praxi osvědčené nástroje pro řešení bytové nouze. Mezi ně patří nízkoprahové a dostupné poradenství na kontaktních místech pro bydlení, asistence v bydlení, tedy komplexní specializovaná podpora v bydlení, nebo bydlení s garancemi, díky kterým se ohrožené domácnosti mohou zabydlet do standardních bytů, aniž by majiteli bytu hrozilo jakékoliv riziko. Garance tak motivují soukromé majitele k pronájmu dlouhodobě prázdných bytů. Bez těchto opatření nejen že není možné snížit počet lidí v bytové nouzi, ale bez zákona o podpoře v bydlení také není možné zabránit tomu, aby se do bytové nouze dostávaly další domácnosti. Pokud chce vláda přispět k řešení problému s bydlením, je podle odborníků*nic potřeba, aby byl zákon v tomto volebním období schválen. Akci zorganizoval senátní výbor pro sociální politiku ve spolupráci s širokou meziresortní koalicí odborníků*ic sdružených v iniciativě Za bydlení.

31. března 2024

„Proč se pořád mluví o důchodech? Mnohem víc nás zajímá aktivní život,“ říkají seniorky z komunitního centra ŽIVOTa90

Výstava jedenácti portrétů seniorů a seniorek představuje inspirativní osobnosti z neziskové organizace ŽIVOT90. Odchod do penze pro ně znamená novou životní kapitolu. Učí cizí jazyky, trénují paměť nebo objevují základy výtvarných technik. „Vždycky jsem se chtěla pořádně naučit italštinu. Začínala jsem italskou konverzací, a teď umím tak dobře, že vedu kurzy. Za ty roky, co chodím do ŽIVOTa90 už tu mám spoustu nových kamarádek,“ říká paní Sylva, jejíž portrét je na výstavě v Obchodním centru Černý most, která bude otevřena do konce února.

18. července 2023

Sociálním službám chybí peníze z evropských fondů. Peníze jsou kvůli vládě stále „v betonu”

Navzdory prohlubující se socioekonomické krizi vláda Petra Fialy nadále otálí s navrácením 270 milionů eur z Fondu soudržnosti (FS) zpět do Evropského sociálního fondu (ESF). Prostředky ESF+ v minulosti seškrtala vláda Andreje Babiše ve prospěch infrastrukturních fondů. Udělat to však mohla jenom díky příslibu zpětného převedení prostředků v případě zhoršení socioekonomické situace a propadu v oblastech zaměstnanosti, sociálního začleňování a vzdělávání, což bylo zaneseno i do Dohody o partnerství. Odborná veřejnost a Evropská komise, které už tehdy varovaly, že se jedná o chybný krok, se teď ptají, kdy dojde k nápravě. Sociální služby, které potřebuje v dnešní situaci stále více lidí, totiž nemají dostatek peněz a bez evropských peněz jim hrozí další omezování kapacit i kvality.

13. června 2023

Odstartovala iniciativa #respektujistari

Organizace ŽIVOT 90 tento týden spouští iniciativu #respektujistari. Její součástí je osvětová akce proti násilí na seniorech, která se koná 15. června při příležitosti Světového dne proti násilí na seniorech. Iniciativa odstartovala v pondělí debatou s odborníky a pokračuje středeční akcí v ulicích. Potřebu řešení tématu násilí na seniorech potvrzují i statistiky, kdy každý šestý senior se v minulém roce setkal s některou z forem násilí. #respektujistari podpořily také neziskové organizace Elpida a Sue Ryder.

2. prosince 2022

Organizace ŽIVOT 90 přichází s pokračováním sbírky "SÁM DOMA"

Pamatujete si na Kevina z filmů Sám doma? V prvním díle ho rodina o Vánocích zapomene v prázdném domě, napřesrok se Kevin omylem ocitne ztracený v ulicích vánočního New Yorku. Také senioři a seniorky se mohou, pokud zůstanou na vše sami, cítit ztracení … ve stáří.

21. března 2022

Odborníci varují: Do energetické chudoby spadnou další tisíce seniorek a seniorů. Je třeba jim zpřístupnit existující pomoc

Už před letošní zimou žily v Česku v bytové nouzi tisíce starších lidí. Kvůli skokovému navyšování cen energií může počet seniorských domácností s nadměrnými náklady na bydlení stoupnout až na čtvrt milionu. Upozorňují na to zástupci iniciativy Za bydlení a organizace ŽIVOT 90. Vysoké náklady na bydlení může snížit vyřízení příspěvku na bydlení. Ze zhruba 250 tisíc seniorů, kteří na příspěvek mají nárok, jej však pobírá pouze čtvrtina.